parkettacsiszolás, parketta lerakás
padlószőnyeg lerakás
pvc padló lerakás
lakásfelújítás,fürdőszoba felújítás

lakásfelújítás-referencia

 

 

Parkettázás, parketta lerakás, parkettás.

 


Parkettázás

Számtalan típusú fából készülhet parketta, a hagyományos európai és az egzotikus fafajtákból egyaránt. Felhasználás szempontjából gyakoribb az akác és a tölgy parketta, de nagy az érdeklődés az ébenfa és platán parketták után is.

Parketta lerakás szempontjából három típus terjedt el.

A legrégebbi, a "szegezett" parketta, előnye a rugalmas járókomfort, könnyebb javíthatóság. Hátránya viszont, hogy előfordulhat recsegés, esetleg később a parketta mozgása, amin a parketta átrakása segíthet.
Mostanában már alkalmazzák a parkettaragasztást és szegezést is egyszerre, erre pl. kitűnően alkalmas a "Sika" sávos ragasztási rendszere.
Manapság legjobban a ragasztott parketta terjedt el, aminél egyaránt fontos a jó minőségű aljzat és a jól kiválasztott, minőségi parketta ragasztó.

Az aljzatkiegyenlítőt (tévesen "padloponozás") is gondosan kell kiválasztani, mert elég kis százalékuk alkalmas a ragasztott parketta alá. Mi Uzin anyagokat használunk, ez az egyik legjobb ár-értékű, minőségi termék a magyar piacon.

A megfelelő ragasztótípus kiválasztása is nagyon fontos. Sokszor találkoztunk olyan hibával, hogy olcsó vizes bázisú ragasztót használtak, és nem várták meg a 7-10 napos száradási időt így a parketta, lakkozás után idővel "teknős" lett.
Az oldószeres ragasztónál csak 2-4 napot kell várni, de így oldószert viszünk be a lakásba, és kicsit drágább is, mint a vizes bázisú. A legjobb minőség az egy, illetve a kétkomponensű műgyanta ragasztó, de ezek árszintje sajnos a legmagasabb.
A nagyobb méretű padlóknál (pl. svédpadló, esetleg hajópadló) csak kétkomponensű műgyanta ragasztót lehet használni, illetve a Sika AcouBond-S Sistem hangszigetelő sávos rendszerét. Mi elsősorban Uzin, Bona, Wakol ragasztókkal végezzük a parkettaragasztást.
A parketta lakkozásánál is körültekintően kell kiválasztani a legmegfelelőbb lakkot.

Parkettacsiszolás

Új és régi parketta esetén is egy durva, közepes és egy finom csiszolásra készül sor.A parkettacsiszolás befejezése nagy finomságú, 120-150-es csiszolóráccsal, egytányéros géppel fejeződik be. Így már a padlócsiszolás végeztével is selyemfényű parkettafelületet kapunk.

Parketta lakkozás

Alapvetően két parketta lakktípus közül választhatunk.
Az egyik az oldószeres (pl. Ligno, Gemini, Monolakk stb.) Ezek előnye, hogy fényesebb felületet kapunk, mint a vizes lakkoknál, de 15-20 év után is műszerekkel kimutatható a belőlük kipárolgó oldószer.
A másik a vizes bázisú parkettalakk. Ezekből létezik matt, selyemfényű és csillogó (ez nem annyira fényes, mint az oldószeres), de nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat.

A legtöbb problémát az okozza, ha túlságosan olcsón vállalják el a lakkozást. Nem tájékozódnak, illetve meg sem kérdezik a megrendelőt, hogy a parketta milyen igénybevételnek lesz kitéve.
Egyszerűen mondanak egy olcsó árat és a leggyengébb (a legolcsóbb) anyaggal lelakkozzák. Ez nem mindig alkalmas az adott használatra. Pl. hálószobába alkalmas lakkal nem biztos, hogy az előszobában is tartós eredményt érünk el.
A lakk keménysége a hálószobai használattól a sportpályák minőségéig terjed. Érdemes tehát körültekintően kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Újabban sok megrendelőm olajoztatni szeretné a parkettáját, amit jó szívvel tudok ajánlani, de tudni kell, hogy az olaj bár a legszebb, de a leginkább ápolásigényes bevonat. Könnyen megtanulható az ápolása, félévente-évente ápoló olajjal át kell kenni a kopott felületet.

Az általunk használt anyagok: Loba, Bona, és Pullmann lakkok és olajok.

Ha mindenre odafigyelünk, egy hosszan tartó, természetes, szép parkettaburkolatot kapunk.

Szalagparketta, laminált padló lerakása

A szalagparketta és a laminált padló lerakása ("laminált parketta") is "úsztatott" eljárással készül. Ez azt jelenti, hogy nincs az aljzathoz rögzítve, ezért a legtökéletesebb aljzatnál is van egy kis mozgása.
A két típus között nagy különbség, hogy míg a szalagparketta fából készül, a laminált padló anyaga faipari hulladék és műgyanta. Mindkét padlófajtánál fontos, hogy párazáró fóliát és kopogásszigetelő anyagot rakjunk alá (kivéve azoknál a típusoknál, melyeken ez gyárilag megtalálható). Kopogásszigetelő anyag lehet polifoam, habfólia, filc vagy lépésálló szigetelés (Austrotherm, hungarocell, stb.).

A valódi fa parketta több nemzedéket kiszolgál, más, mint az utánzatok. Többször felújítható és a parkettacsiszolás által a felület mindig új képet kap.
Korunkban a fapadló megfizethetőbb, mint valaha. Több mint félszáz hazai, és egzotikus fafajból lehet választani. Így, különböző színárnyalatúak, különböző keménységűek, és más-más árfekvésűek. Mindegy, hogyan szeretné kialakítani padlóját, meg fogja találni a pénztárcájának leginkább megfelelő lehetőséget.

 

Parkettázás | Padlószőnyeg | PVC padló | Lakásfelújítás | Galéria | Referencia | Kapcsolat | Webtérkép
Nyikorog a parketta? Egy parkettás szakember segít rajta. A régi keményfa parketta (pl. tölgy parketta) érték, átrakás és parkettacsiszolás megmentheti. Parkettázás Budapesten. Parketta lerakás, parkettacsiszolás. Laminált parketta lerakás, parkettajavítás, parketta felújítás, parketta lakkozása. Parkettás Budapest és vonzáskörzetében. Szalagpadló, hajópadló, hagyományos parketta lerakása. Laminált padló lerakás. Parkettás Budapest és vonzáskörzetében. Aljzatkiegyenlítés, parketta lakkozás, szalagpadló lerakás.